La Junta Directiva del Cercle Català de Negocis reitera el seu compromís amb la independència unilateral de Catalunya. Considerem que la proposta de convocar un referèndum pactat amb l’estat espanyol és contrària tant al mandat popular de les urnes expressat l’1-O de 2017, com a les successives majories parlamentàries a favor de la independència que s’han succeït des d’aleshores. De produir-se serà un nou pas en fals que no busca altra cosa que legitimar el cop d’estat que els partits sobiranistes i entitats del procés varen perpetrar contra la república que ells mateixos havien proclamat. 

El Cercle Català de Negocis considera que la independència pactada no és possible i que, per tant, només ens queda exercir-la unilateralment sota l’empara del Dret Internacional. Tanmateix, la unilateralitat no implica necessàriament ni l’exercici de la violència, ni l’ocupació de les infraestructures, ni l’aturada de l’economia indefinidament fins que el món ens reconegui. En cap cas, el CCN mai ha plantejat la via unilateral en aquests termes. La independència unilateral que defensa el CCN és la via dels fets consumats i la via del pas de la llei a la llei que obliga a exercir la nova autoritat i el control efectiu del territori, tot sota l’empara del Dret Internacional. 

Igualment, entenem que ningú que s’hagi entregat a les autoritats espanyoles per anar obedientment a la presó permetrà que ningú altre faci la independència per ell. Encara més, farà tot el possible per evitar-la, especialment si ha estat beneficiat per algun tipus d’amnistia, rebaixa de la condemna o qualsevol altre tracte de favor per part de l’estat espanyol. Els polítics i líders socials represaliats són un veritable obstacle per a l’independentisme. Per això, considerem que la proposta d’un referèndum pactat amb l’estat espanyol no busca altra cosa que trobar una «sortida digna» tant pels partits i entitats del procés com per l’unionisme

Tanmateix, constatem que aquesta proposta no és exclusiva de cap partit concret, sinó que és coincident entre tots els partits mal anomenats sobiranistes. De fet, el 4 de setembre de 2018, el president Torra presentava la possibilitat de convocar un referèndum pactat al Teatre Nacional de Catalunya (sic) sota el títol «el nostre moment». Allà especificava que Catalunya havia de seguir el model del Quebec i d’Escòcia mitjançant la convocatòria d’un referèndum pactat «on, per cert (i citem textualment) el sobiranisme quebequès i escocès varen perdre dignament». 

Considerem, doncs, que els partits del procés i l’unionisme espanyol busquen un resultat que sigui políticament gestionable per ambdues parts. En definitiva, els actors polítics i socials que varen liderar el procés sobiranista per fer-lo descarrilar no persegueixen altra cosa que convocar un referèndum-paròdia per perdre’l dignament. Creuen que amb això es blanquejaria la imatge internacional d’Espanya i permetria als partits i entitats del procés passar pàgina per fer-nos tornar definitivament a l’escenari autonomista. Encara més, amb el referèndum pactat, els partits del procés volen liquidar qualsevol opció a l’independentisme per sempre més. En qualsevol cas, la celebració d’un referèndum pactat pretén acabar amb el llegat de l’1-O; llegat al qual el CCN no estem disposats a renunciar

Sigui com sigui, és evident que els partits del procés juguen malintencionadament amb l’electorat. Si fossin mínimament honestos amb nosaltres haurien d’optar entre: a) sotmetre a votació al Parlament de Catalunya el text íntegre de la Declaració d’Independència de 2017 per votar-hi a favor i publicar-la al DOGC amb la finalitat de fer-la efectiva; o b) derogar definitivament les lleis de transitorietat jurídica aprovades els dies 6 i 7 de setembre de 2017 i que ells mateixos es varen negar a aplicar. 

Malgrat que els partits del procés parlin obertament del «conflicte amb l’estat», és evident que ells de conflicte amb l’estat no en tenen cap ni un; van de bracet en tot allò que suposi evitar alterar la sobirania de l’estat espanyol. Si de cas el conflicte el tenen amb nosaltres i mentre conservin la majoria parlamentària faran servir aquesta majoria per anar a la contra de les seves pròpies bases. Qui ens assegura que no s’està negociant que Catalunya assumeixi el 50% del deute públic espanyol, cosa que ens hipotecaria de per vida, a canvi d’un pacte polític irrisori i deixar les coses com estan? 

Davant tot això, la Junta Directiva del CCN reitera el seu compromís amb la campanya sorgida de la societat civil que demana el vot amb la butlleta de l’1-O a les pròximes eleccions. 

En qualsevol cas, esperem que la convocatòria d’un referèndum pactat que mai hem demanat, no sigui el detonant d’una mobilització social sense precedents que doni un 1-O al processisme amb un resultat ni tan digne, ni tan fàcilment gestionable. 

La Junta Directiva del Cercle Català de Negocis

La data de publicació és: 23-10-2023