El Cercle Català de Negocis celebra les conclusions del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides, en relació a la denúncia presentada pels presos polítics. Aquest és un dels òrgans quasijudicials més prestigiosos en matèria de supervisió dels Drets Humans. La seva decisió culmina un llarg procés de cooperació amb el professor De Zayas, anterior relator de Drets Humans de l’ONU. Recordem que fa un any, l’estat espanyol va voler esdevenir membre del Consell de Drets Humans amb la finalitat de blanquejar la seva aparença d’estat democràtic; però finalment no ho ha aconseguit.

L’opinió dels experts independents de l’ONU ve a afegir-se als plantejaments de la recent moció del Parlament alemany i l’opinió manifestada per 41 senadors francesos, i ens confirma allò que ja sabíem:

1. Que el judici contra els presos polítics catalans és «una farsa judicial amb el propòsit d’impedir l’exercici del dret d’autodeterminació dels catalans»;

2. Que la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació d’una part del territori espanyol és completament legal a l’empara del Dret Internacional;

3. Que les concentracions populars dels dies 21 i 22 de setembre de 2017 varen ser manifestacions espontànies en favor del referèndum de l’1 d’octubre i que no estaven adreçades a obstaculitzar cap actuació policial;

4. Que Espanya jutja persones per les seves idees polítiques;

5. I que la detenció i processament dels presos polítics és arbitrària.

Per tot això, des del CCN exigim que l’estat espanyol respecti el veredicte del Grup de Treball de les Nacions Unides sobre Detencions Arbitràries i posi fi al captiveri injustificable dels presos polítics sobiranistes. També demanem al Parlament Europeu que no sigui còmplice del segrest de la democràcia i permeti recollir les acreditacions de parlamentaris als nostres legítims representants.

Tanmateix, volem advertir que més enllà de la llibertat d’expressió i de consciència política i ideològica apel·lades per les defenses dels presos polítics, l’Estat espanyol vulnera el dret a l’autodeterminació del nostre poble. A parer nostre, el procés jurídic intenta criminalitzar l’exercici al dret a l’autodeterminació de Catalunya quan aquest dret integra l’ordenament jurídic europeu i conseqüentment, l’Estat espanyol està obligat a respectar-lo i promoure’l com a expressió dels Drets Humans.

Així doncs, el dictamen del Grup de Treball de les Nacions Unides ha creat les condicions idònies perquè les defenses dels presos polítics puguin demanar el plantejament d’una qüestió prejudicial al Tribunal Suprem i que aquest la trameti al TJUE sobre el fons de la qüestió. Entenem que donades les conclusions dels experts de l’ONU i una vegada ratificada l’acusació insòlita per rebel·lió, el millor moment per presentar-la és abans que el tribunal dicti sentència.

El Cercle Català de Negocis considera que desaprofitar aquest instrument comportaria la pèrdua d’una oportunitat única perquè es reconegui el nostre dret a l’autodeterminació. A més, activar aquest mecanisme ens permetria recuperar la confiança en les nostres institucions polítiques.

La data de publicació és: 02-06-2019