El Cercle Català de Negocis insta a la Generalitat de Catalunya a fer efectiu el mandat de l’1-O i a formalitzar la petició d’adhesió de Catalunya a la UE com a membre de ple Dret.

Les tensions entre manifestants i la policia autonòmica que han tingut lloc durant la celebració del primer aniversari del referèndum d’autodeterminació podrien esdevenir l’inici d’una profunda ruptura entre la societat civil sobiranista, d’una part, i el govern autonòmic i els partits autonomistes que el sustenten, de l’altra. Considerem que són el fruit d’una creixent manca de confiança vers els nostres representants, davant del dubte que genera la seva determinació per fer efectiu el mandat popular de l’1-O.

En qualsevol cas, de les properes decisions que prengui el govern autonòmic de la Generalitat de Catalunya dependrà que pugui continuar liderant el procés sobiranista. De fet, considerem que de les seves properes accions dependrà que pugui continuar liderant el país.

El Cercle Català de Negocis es desmarca de qualsevol iniciativa que suposi la renúncia a fer efectiu el mandat del referèndum d’independència de l’1-O de 2017. Constatem que la celebració d’un referèndum pactat amb l’Estat espanyol no pretén altra cosa que proporcionar una «derrota digna» al sobiranisme, tal com va passar al Quebec i a Escòcia amb la complicitat dels partits sobiranistes. Això ens obligaria a una negociació desigual amb l’Estat espanyol, per enèsima vegada, sobre legítimes qüestions que no tenen cabuda ni en la voluntat política, ni en el marc constitucional espanyol i que a més, considerem superades.

El Cercle Català de Negocis insta a la Generalitat de Catalunya a fer efectiva la secessió i a formalitzar la candidatura per l’adhesió de Catalunya a la UE, aplicant sense més demora el pla descrit en el Llibre Blanc per a la Transició Nacional realitzat pel Consell Assessor amb tal finalitat. Així mateix, l’instem a negociar directament amb els creditors de l’Estat espanyol el repartiment del seu deute. Considerem que l’assumpció d’una part d’aquest deute per part de la Generalitat hauria d’estar condicionat a la transmissió d’actius corresponent i a què es faci efectiva la nostra admissió a la UE, mitjançant les normes convencionals sobre la successió d’Estats aplicables al nostre cas.

​Finalment, constatem que la ciutadania d’aquest país ha demostrat tenir un grau de maduresa política envejable i una determinació encomiable. Per això, l’encoratgem a continuar perseverant des de la no-violència, el màxim respecte cap a l’adversari polític i amb la mateixa convicció d’aquell poble que ja se sap sobirà.

La data de publicació és: 02-10-2018