El Cercle Català de Negocis ha presentat una denúncia jurídicament motivada contra l’Estat espanyol davant l’oficina de la UE a Barcelona pel que considerem una flagrant violació tant del Dret Internacional com del Dret Comunitari, pels constants impediments del govern espanyol al lliure exercici del dret a autodeterminació dels catalans i per la persecució política i penal de les nostres autoritats.

Considerem que les darreres accions i mesures polítiques, policials i jurídiques preses per executiu espanyol vulneren el mateix ordenament constitucional i els procediments processals més bàsics. Amb elles, el govern espanyol ha deixat en suspens sine die els drets i les llibertats fonamentals (llibertat de premsa, de pensament, de reunió, expressió, de participació en activitat política…) dels ciutadans partidaris del referèndum, exclusivament i de forma específica. Però a més, considerem que totes elles violen les normes més elementals del Dret Internacional en relació a la llibertat i els principis democràtics més bàsics.

Així mateix, recordem que el Dret Internacional empara exercici del dret dels pobles a autodeterminació sense cap mena d’excepció, i especialment davant la manca de democràcia i autogovern; i ho fa, no com a supòsit genèric sinó de forma explícita i incontestable. I recordem que aquesta és una norma abast general i universalment reconeguda que ha legitimat processos unilaterals independència, fins i tot, fora del context de la descolonització. Aquesta interpretació i la preeminència del Dret Internacional han estat confirmades al més alt nivell per les instàncies jurídiques especialitzades en Drets Humans de les Nacions Unides que ja han adreçat missatges al President de la Comissió Europea i al Secretari General de l’ONU per recolzar la nostra demanda d’intervenció urgent.

Per tant, la suspensió encoberta de l’autogovern de Catalunya així com la declaració de facto de l’estat excepció per part del govern espanyol, ha comportat la supressió i violació sistemàtica dels drets polítics i socials més elementals de la ciutadania de Catalunya. Així mateix, entenem que la persecució política dels nostres representants que enfronten a penes de presó pel simple fet obeir el mandat popular sorgit del 27S, suposa un cop estat a actual marc constitucional i inici d’un nou règim polític sense garanties constitucionals.

Pel Cercle Català de Negocis, la deriva autoritària del govern espanyol legitima més que mai, tant la convocatòria del referèndum d’autodeterminació el pròxim 1-O com la presa en consideració de mesures unilaterals per part del nostre govern. Per això, encoratgem a la mobilització massiva i permanent de tots els agents polítics, econòmics i socials de Catalunya; mostrem el nostre suport incondicional a les nostres autoritats polítiques a les quals reconeixem ser les úniques autoritats legítimes a Catalunya; i finalment, exigim la ràpida acció de la comunitat internacional i de forma més específica de la Unió Europea, davant el seu compromís formal en favor de la llibertat, la democràcia i l’Estat de Dret.

Per això, i davant la situació d’excepcionalitat política que vivim, encoratgem a la resta de ciutadans i entitats, així com als agents polítics, econòmics i socials que considerin que el govern espanyol hagi vulnerat els seus drets, a presentar massivament denúncies contra l’Estat espanyol davant les institucions de la UE.

Finalment, demanem a les autoritats processades que prenguin en consideració la presentació de demandes de qüestió prejudicial sobre aplicabilitat del dret autodeterminació a Catalunya, així com la seva recepció i preeminència dins de l’ordenament constitucional espanyol, com a mesura per a aturar els processos penals oberts contra les nostres autoritats i funcionaris de la Generalitat.

A tal efecte adjuntem:

  1. La motivació jurídica detallada per poder presentar la denúncia davant oficina de la Comissió Europea a Barcelona bé sigui presencialment (Passeig de Gràcia, 90) o telemàticament, amb la finalitat que pugui servir de model per a aquells ciutadans i entitats que ho requereixin.

(Document 1. El CCN denuncia Espanya davant la Comissió Europea Setembre 2017 EN – model)

  1. La motivació jurídica amb les referències específiques al Dret Internacional i al Dret Europeu a fi que les autoritats o qualsevol altra persona processada puguin presentar una demanda de qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la UE a Luxemburg

(Document 2. Demanda de platejament de qüestio prejudicial)

La data de publicació és: 24-09-2017