En aquest estudi el Cercle Català de Negocis denuncia que el sistema fiscal espanyol és rígid i genera un efecte pervers ja que les regions amb major pressió fiscal i menor taxa de frau fiscal, com Catalunya, estan obligades a transferir rendes a altres regions on els índex d’evasió de capital i frau fiscal és significativament superior.

Catalunya aporta el 43% de les transferències de rendes entre territoris i té una taxa de frau fiscal del 24,6% del PIB català, segons M. Ángel Mayo, coordinador del sindicat dels tècnics d’Hisenda Gestha. Mentre que a Espanya, l’any 2014 hi havia 12 províncies amb un frau fiscal superior al 35% del seu PIB.

Per la seva part, Extremadura, Andalusia, Castella la Manxa i Canàries tenen una economia submergida del 33% del seu propi PIB, per damunt de la mitjana espanyola (24,6%), i alhora formen part de les comunitats més beneficiàries de la solidaritat interterritorial.

 

Enllaç al document complet: L’espoli fiscal i les perversions estructurals del sistema fiscal espanyol

La data de publicació és: 18-09-2017