Els de la meva generació som tanta colla que se’ns coneix com la generació del “baby boom” una generació que vam ser nens a les acaballes del franquisme. Els nostres àlbums de fotos en son un bon testimoni, les primeres fotos mostraven en blanc i negre una família amb un 600 i a mesura quecreixem les imatges passen dels grocs fins al color, però el canvi no era cromàtic, el canvi va ser de nivell de vida, som la generació que va tenir de tot perquè simbolitzàvem, sense saber-ho, el progrés i la llibertat.

Avui però les coses han canviat molt i no parlo de les coses materials.

Quan éremnens, la generació els nostres pares, aprofitant la mort del general Franco, va començar a caminar cap a la llibertat, sense permetre que res ni ningú els fes fer un pas enrere, i avui, malgrat hi ha molt camí per recórrer, som on som perquè ells van lluitar per les seves i les nostres llibertats.

El pròxim diumenge9N la història ens dóna una nova oportunitat d’avançar cap a la llibertat i seríemmolt desagraïts amb les generacions que ens han precedit, les que van lluitar, les que van donar-nos-ho tot, si no l’aprofitem.

Com serà recordada la nostra generació si, havent gaudit de l’esforç dels nostres pares i avis, ara no estem a l’altura?Jo em sento compromès amb els que em van precedir i més encara amb els que em segueixen, crec que tot pare té el compromís implícit de lluitar per donar als seus fills un futur millor, o com a mínim intentar-ho i no desaprofitar cap oportunitat.

Els catalans i catalanes, especialment des del 2003 hem lluitat i hem caminat cap a la plena llibertat, no ha estat un camí fàcil però a cada pas s’hi ha anat afegint més gent i avui ens trobem davant l’oportunitat d’expressar-nos com a poble.

Sense oblidar el que significa com a gest de dignitat democràtica, que ho és i cal no oblidar-ho, el 9N no és només l’oportunitat de dir si o no,  no es tracta només de dir si volem sortir d’Espanya o no, per mi és molt més.

Quan veig una urna del 9N veig un munt d’oportunitats, veig més un “carret de la compra” que un parell d’opcions. Crec que el 9N és l’oportunitat de decidir moltes coses, com volem que sigui el nostre país, la nostra societat, el nostre futur i el dels nostres fills.

El 9N ensofereix l’oportunitat de regenerar la democràcia i regir-nos per una nova constitució justa, moderna i que resolgui les necessitats del poble, ens permet una societat sense privilegiats que hereten càrrecs, drets i béns, una societat 100% democràtica, un sistema polític i social on els 3 poders estiguin separats, amb una llei de partits i transparència que no permeti la corrupció estructural que ara ho empastifa tot, ens ofereix una justícia igualitària i moderna sense indults ni aforats, un territori i unes infraestructures al servei de les necessitats dels ciutadans i de l’economia, on les decisions es prenguin a prop i amb encert, ens ofereix un país amb recursos per atendre les famílies, les pensions, les beques i amb una sanitat sense retallades, on les polítiques socials garanteixin el benestar de tothom, ens ofereix un país modern amb lleis que permetin el desenvolupament econòmic basat en el nostre model empresarial i no en les grans oligarquies foranes, on tothom tingui feina, un país sense un IVA que ofega la cultura i on aquesta sigui la nostra i no haguem de llençar milions d’euros aportats a subvencions estatals per espectacles sanguinaris i inhumans que aquí estan prohibits, i on no ens calgui lluitar ni defensar la nostra llengua i el nostre model d’ensenyament integrador entre altres molts aspectes que fan millor la vida dels ciutadans.

És tangran l’oportunitat que ens ofereix el 9N que cada cop que hi penso, em vénen al cap els nostres fills. Cada cop tinc més clar que el 9N és la nostra oportunitat i alhora la nostra responsabilitat, com a generació hereva de lluitadors i dels que ens ho van donar tot, hem de ser-ne dignes i donar als nostres fills un futur millor. Recorda, el 9N és la teva oportunitat i la teva responsabilitat.

Ignasi Vich 

@ignasivich

Responsable d’Expansió del CCN Kommentti: Oluet ja viinit ruokakauppoihin – kuka maksaa haittalaskun? – Kansan Uutiset – Netticasino

La data de publicació és: 05-11-2014